Hei pienyrittäjä
Me haluamme tehdä taloushallinnosta sinulle vaivatonta ja rentoa
Kun annat talousasiat meidän hoidettavaksemme, voit keskittyä täysillä yrityksesi pyörittämiseen ja kasvattamiseen. Anna meidän huolehtia numeroista, jotta sinä voit keskittyä siihen, mikä on sinulle tärkeintä.
Meiltä saat
Taloushallinnon palvelut kaikkiin pienyrittäjän tarpeisiin
-
Tarjoamme kattavasti yritysneuvonnan palveluita, kuten uuden yrityksen perustaminen, yritysmuodon muutokset, yrityksen lopettaminen, lupa- ja rekisteröintiasiat, maksatushakemukset, budjetointi ja kassavirtalaskelmat.
-
Tarjoamme kirjanpitopalveluita mikro- ja pienyrityksille sekä yhteisöille. Käytössämme on kaikki yleisimmät sähköiset taloushallinto-ohjelmat.
-
Yrittäjän sekä työntekijöiden palkanlaskenta hoituu kätevästi meidän kautta. Teemme myös yrityksen puolesta myös kaikki tarpeelliset työntekijätodistukset.
-
Autamme sinua myös tilinpäätösten ja veroilmoitusten laatimisessa.
Nykyaikaiset työkalut
Käytössämme on kaikki nykyaikaiset työkalut, kuten Netvisor, eTasku, Holvi, Evelia ja Visma Nova. Näiden avulla voimme tarjota tehokasta ja tarkkaa taloushallintoa, joka on aina ajan tasalla. Digitaalisten ratkaisujemme ansiosta yhteistyö kanssamme on sujuvaa ja vaivatonta, missä ja milloin tahansa.
mietyttääkö jokin?
Näitä meiltä kysytään usein
-
Jos arvioit että 12 kuukauden myyntisi jää alle 15.000 euroa sinun ei tarvi ilmoittautua arvonlisäverorekisteriin. Silloin et myöskään voi veloittaa arvonlisäveroa asiakkailtasi etkä voi vähentää arvonlisäveroa kuluista.
Voit hakeutua vapaaehtoisesti alv-rekisteriin vaikka arvioisit myynnin jäävän alle 15.000 euroa vuodessa. Silloin veloitat arvonlisäveron myynnin yhteydessä ja saat myös vähentää arvonlisäveron.
Vuoden lopussa saat pitää veloitetut arvonlisäverot jos liikevaihto jää alle vuosirajan.
Alv:n alarajahuojennus on voimassa enää v.2024 jolloin 15.000-30.000 välisestä liikevaihdosta saa huojennusta erillisen laskentakaavan mukaan.
-
Verokaudella tarkoitetaan arvonlisäveron ilmoittamis- ja maksukautta.
Yrityksesi verokausi voi olla kuukausi, neljännesvuosi tai vuosi. Tämä määrittää sen, milloin kirjanpito tulee olla tehtynä ja milloin verot erääntyvät maksettavaksi.
-
Kirjanpitäjä huolehtii alv-ilmoituksen jättämisestä verottajalle ja lähettää sinulle maksulapun verojen maksamista varten.
Mikäli verokautesi on kuukausi, tulee arvonlisävero ilmoittaa ja maksaa kuukausittain verottajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjanpito tehdään joka kuukausi. Alv-ilmoituksen jättöpäivä ja verojen maksupäivä on 12.päivä sitä kuuta, joka on toinen kuukausi verokauden päättymisen jälkeen. Esim. ilmoitat ja maksat maaliskuun arvonlisäveron viimeistään 12.5.
Mikäli verokautesi on neljännesvuosi, tulee arvonlisävero ilmoittaa ja maksaa kolmen kuukauden välein. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjanpito tehdään kolmen kuukauden välein.
Tammi-maaliskuu (1. neljännes) viimeistään 12.5.
Huhti-kesäkuu (2. neljännes) viimeistään 12.8.
Heinä-syyskuu (3. neljännes) viimeistään 12.11.
Loka-joulukuu (4. neljännes) viimeistään 12.2.
Mikäli verokautesi on vuosi, ilmoitat ja maksat arvonlisäveron kerran vuodessa. Ilmoitus- ja maksupäivä on seuraavan vuoden helmikuun viimeinen päivä.
Esimerkiksi ilmoitat ja maksat vuoden 2024 arvonlisäveron viimeistään 28.2.2025.
-
Liikevaihto on myynti ilman arvonlisäveroa.
-
Kaikista yrityksesi tapahtumista tulisi olla tosite. Tositteiden avulla todennat yrityksesi liiketapahtumat ja niiden avulla kirjanpitäjä saa tehtyä kirjanpitoon tarvittavat kirjaukset.
Helpoin esimerkki tositteesta on kuitti. Tärkeää on, että kuitista selviää mitä on ostettu/myyty ja sisältääkö osto-/myyntitapahtuma minkä alv-kannan arvonlisäveroa. Tositteita ovat myös mm. tiliotteet, osto- ja myyntilaskut, sekä erilaiset dokumentit ja sopimukset, jotka liittyvät yritystoimintaasi. Huomioithan ettei näin ollen tositteesta käy suoraan verkkopankista tulostettava maksukuitti.
-
Jotta voimme tehdä yrityksesi kirjanpidon, tarvitsemme kirjanpitoon kuukausittaiset tiliotteet sekä kyseisen kuukauden kaikki myyntitositteet kuten vaikkapa laskuttamasi myyntilaskut, myyntiraportit ja kassanauhat. Näiden lisäksi toimita kirjanpitoon myös kaikki ostotositteet, joita ovat esimerkiksi saamasi ostolaskut ja -kuitit. Suosittelemme katsomaan yrityksesi tiliotteella näkyvät tilitapahtumat ja varmistamaan, että näistä tapahtumista on kuitti mukana kirjanpitoaineistossa. Huomioithan kuitenkin, ettei pankin kuukausittain perimistä palvelumaksuista tai pankin perimistä lainanlyhennyksistä ole tarpeen saada kuittia.
Kirjanpitoaineisto tulisi toimittaa kirjanpitäjälle verokauden mukaisesti. Aineisto tulisi toimittaa mahdollisimman pian verokauden päättymisen jälkeen, kuitenkin viimeistään seuraavan kuukauden 20.pvä. Esimerkiksi jos verokautesi on kuukausi, jolloin kirjanpito tehdään myös kuukausittain, tulisi sinun toimittaa tammikuun aineisto helmikuun 20.päivä mennessä. Näin meille jää aikaa työstää kirjanpito ennen ALV-ilmoituksen jättöpäivää ja verojen erääntymistä.
-
Yel on yrittäjäneläkevakuutus jonka yrittäjä ottaa valitsemastaan eläkeyhtiöstä. Niitä ovat mm. Ilmarinen, Elo, Varma.
Yel lasketaan yrityksen liikevaihdosta, yrittäjän työajasta ja alan keskipalkasta.
Yel-vakuutusta ei suoraan lasketa yrittäjän nostamasta palkasta (OY) tai yksityisnostoista (henkilöyhtiöt).
Yel:n voi maksaa henkilökohtaisesti tai yrityksen tililtä. Jos maksut maksaa henkilökohtaisesti, saa ne vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksella.
-
Yksinyrittäjällä ainoa pakollinen vakuutus on Yel-vakuutus (yrittäjän eläkevakuutus), ellei yritystoiminta ole vähäistä ja sivutoimista.
Jos yrityksessä on työntekijöitä, heille otettavat pakolliset vakuutukset ovat tyel-vakuutus 17-67 v. (eläkeyhtiöt), tapaturma- ja ryhmähenkivakuutus, (vakuutusyhtiöt) sekä työttömyysvakuutus 18-65 v.(työllisyysrahasto). Lisäksi palkan ennakonpidätyksen yhteydessä sava-maksu 16 v. täyttäneet (verohallinto)
Joillakin aloilla toimijat vaativat myös vastuuvakuutusta (mm. Rakennusala)
Lisäksi työntekijöille täytyy järjestää työterveyshuolto- ja tarkastukset sekä muita lakisääteisiä asioita.
-
Tyel on työntekijän eläkevakuutus joka on pakollinen vakuutus 17-67 vuotta täyttäneille. Jos kuukausiansio jää alle ansiorajan ei tyel-maksua tarvitse maksaa. Ansioraja v.2024 68,57 eur/kk.
Tyel maksetaan eläkeyhtiölle työntekijän palkasta ja luontaiseduista.
Työntekijän palkasta vähennetään osa tyel-maksuista, jonka työnantaja tilittää eläkeyhtiölle
-
Mikä on ennakkovero?
Toiminimi-yrittäjä ja henkilöyhtiön (Ay ja Ky) yrittäjät hakevat itselleen ennakkoveroja erillisellä hakemuksella verohallinnolta arvioimastaan yrityksen tuloksesta.
Tulokseen ei vaikuta tekemäsi yksityisnostot tai -sijoitukset.
Tilitoimisto auttaa yleensä arvioinnissa ja hakemuksen tekemisessä.
Verohallinto toimittaa tilisiirrot joilla yrittäjä itse maksaa verot.
Tilikauden päättymisen jälkeen kun yrityksen veroilmoitus on laadittu, arvioidaan oliko ennakkoverot riittävät ja että tuleeko mahdollisesti veronpalautuksia tai jälkiveroja maksettavaksi.
Osakeyhtiö hakee arvioimastaan tuloksesta ennakkoveroja yhtiölle.
-
Kun yhtiötä perustetaan, määritellään sille tilikausi. Tilikausi on yrityksen verokausi. Jos yhtiö perustetaan kesken kalenterivuoden, on sen ensimmäinen tilikausi yleensä poikkeava.
Ensimmäinen tilikausi voi olla enintään 18 kk pitkä.
Ensimmäinen tilikausi voi olla esim. 1.6.2024 - 30.11.2025. Jatkossa se olisi vuosittain 1.12.-30.11.
Tilikausi voisi olla myös 1.6.2024-31.12.2024, jolloin jatkossa se olisi 1.1.-31.12.
Jos ensimmäinen tilikausi loppuisi vasta 2025, verotetaan sen koko tilikauden tulos vasta vuodelta 2025. Veronpalautus tai lisäveron maksu siirtyisi 1. esimerkissä vuodelle 2026.
-
Osakeyhtiö voi jakaa osinkoa yhtiön vapaasta omasta pääomasta vasta ensimmäisen tilikauden jälkeen osakkailleen.
Pääoma koostuu yleensä yhtiön voitoista ja yrittäjän sijoittamasta pääomasta ( svop syntyy usein yhtiömuodon muutoksesta jossa henkilöyhtiö on muutettu Oy:ksi ja henkilöyhtiöstä on siirtynyt vanhoja voittovaroja joista verot on jo maksettu).
Kun osinkoa jakaa enintään 8% yhtiön omasta pääomasta, verotetaan osingosta 7,5% veroa (=ennakonpidätystä).
-
Toiminimi-yrittäjä ei nosta yrityksestä palkkaa, vaan yksityisnostoja.
Yrityksen tulos on yrittäjälle ennakkoveronalaista tuloa jota hän nostaa "yksityisnostoina" yrityksen tililtä. Tuloksen voi ajatella "bruttotulona".
-
Yrityksen tulos tarkoittaa mitä jää kun myyntituloista vähennetään kulut.
Esim.
Palvelumyynnit 21.000
Tarvikeostot - 3.000
Yel-vakuutus - 2.500
Kirjanpito - 450
Vuokra - 2.400
Pankkikulut - 50
Toimistotarvikkeet - 150
Pienkalusto - 600
Puhelin ja internet - 500
Tulos 12.300
Arvioitu vero 5%, 615 euroa.
Yrittäjä voi nostaa 11 785 itselleen yksityisnostoja.
-
Jos olette avioliitossa, voi puolisosi myös tehdä yritystoimintaa samalla toiminimellä. Varmista että kaupparekisterin yrityksen toimialaan on merkitty “kaikki laillinen liiketoiminta” tai se toimiala jota puolisosi tekee yritystoiminnassa.
Yrityksen tuloksen voi jakaa verotuksessa puolisoiden kesken työpanoksen suhteessa.
Silloin on hyvä huomioida yel-vakuutus ja sen tulorajat myös.
“Meille henkilökohtainen, asiantunteva ja luotettava palvelu on tärkeää. Haluamme olla pienyrittäjän paras kumppani.”
— Marineth Vierimaa | Yrittäjä

Mitä sanot
Aloitetaanko yhteistyö?
Onko sinulla kysyttävää palveluistamme tai haluatko keskustella, miten voimme auttaa juuri sinun yritystäsi menestymään? Ota yhteyttä, niin räätälöidään sinulle parhaiten sopivat kirjanpitopalvelut. Me olemme täällä sinua varten – yhdessä menestymme!